сряда, 23 юни 2010 г.

Законите във връзките или Правилата над чувствата?!

И навън вали. И тук вали. Ангелите може би плачат ...
А снощи бе у-ж-а-с-н-о. Може и да се прибрах мокра, но пък имах придобивка – рози. Красиви почти бели рози. Ето ги – стоят срещу мен, носещи ми спокойствие и красота. Колко е жалко, че след няколко дни ще умрат...
Гледайки ги и усещайки миризмата на дъжд от терасата, започвам да мисля за времето : Бури, жега, мъгла, ветрове – а какво е времето между нас? Наистина ли важат изградените правила?
На работа всеки знае – трябва да пристигаш навреме, длъжен си да свършиш задачите си в срок, нужно е да си лоялен, има си работно облекло и етикети в екипа.
Но и при връзките ли е така?
Дали не прекаляваме с думичката ТРЯБВА?
Трябва ли да ме вземеш от нас или да си хвана такси? Трябва ли да те държа за ръка навън? Трябва ли да се чуваме всеки ден? Трябва ли да ти казвам, когато излизам с приятелки? Трябва ли да търсим переспективи? Трябва ли да плануваме следващата половин година?
Трябва ли? Трябва ли? Трябва ли?
?!?!?!?!?!??!?!?
Нали бяхме Аз и Ти, просто ние?
Какви са тези правила? По принцип би трябвало сега да ми се обади? Следва да си поделим сметката? Длъжен е да ме запознае с техните! Нужно е това и това и онова... Дали защото така са ни учили или сме придобили тези изградени стереотипи , ние ги прилагаме във отношенията си? Навсякъде? А какво стана с нашата връзка? Не трябва ли да се държим така, както го чувстваме?
Пусти бариери! Скапани принципи!
Аз не съм себе си. Аз не се чувствам комфортно.Аз не мога да смея свободно. Вместо това ме караш да треперя. Да съм нервна. Това така ли би трябвало да е? Ами сега?!
А искам да бъда спокойна. Искам да слушам сърцето си. Искам да се усмихвам естествено.














По дяволите това е изкуствено!
Сега бих казала мразя, но самата дума ме отвращава, така че ще избера друга : „Не харесвам”. Не харесвам двойки, който излизат и отиват във възможно най-клюкарското кафе на града, поръчват си каквото е модерно за сезона , след това си правят две-три-четири...петдесет снимки как се целуват и гушкат и после една обиколка с колата на целия град, да не би някой да пропусне да ни види.
Изобщо не е романтично. Е, ако са влюбени и така се чувстват добре... кой пък има право да ги заклеймява? Всеки може да избере да е смешен. ;)

Ами извинете, но това е философията ми: ПРОТИВ на всякакви глупости като започнем със Св. Валентин и сърца сърца сърца, любов, любов, любов. А какво ако получа шоколадово сърце по средата на есента? Или картичка в началото на зимата?

И сещате ли се после голямата трагедия ако направим нещо против установените правила, как целия сват започва : О, значи са се скарали.. Абе те, не скъсаха ли?

Хахахахахахаха :)

А помните ли Кари, която напусна работата си и отиде в Париж с руснака? Не че имаше переспектива. Да, де ..сериал е. И вече се изчерпа, но съжалявам – обичам всичките му сезони и особено първия филм.
Добре, ами не сте ли правили нищо против правилата? Няма да повярвам.
Добре, сега ще го кажа, може да е от факта, че съм на 5 аулина и цял ден лежа и лежа и лежа..и ям бисквити, но нещо ми разбърка мозъка и без конкретен повод се ядосах на глупавите правила. Е, глупави са, защото от тях ме е боляла главата не един път, а да не говорим (все пак съм жена) колко милиони мозъчни клетки унищожих мислейки и пресмятайки хиляди пъти – ами сега това, ох май не трябваше това... бла бла бла.

Не ме разбирайте погрешно – аз много обичам да обичам. И обичам сърца, шоколад, романтика, камина и бяло вино, разходка по залез, закуска в леглото, глезотии след изморителен ден, почивка на невероятно красиво място, домашно приготвена вечеря и т.н. и т.н. Но когато ги чувстваме и искаме, а не защото трябва! Много е тъпо това ТРЯБВА! Длъжни ли сме да празнуваме годишнина? А, ако реша да я празнуваме по съвсем друго време на годината? Длъжни ли сме да правим каквото се очаква? Не,не, не животът (предупреждение – клише) е твърде кратък, за да вървим по правилата,  пренебрегвайки себе си.


Сега ще спра, защото съм на границата да започна да пиша още - и то глупости.
Така че... приятна вечер. И помиришете навън – времето може да не става за басейн, но е прекрасно за една разходка след утихналата буря.  


P.S : Без правила!

четвъртък, 10 юни 2010 г.

И любимият сонет...

Шекспир
Сонет № 130
Устата й не са корали нежни;
очите й не са съвсем звезди;
тя няма "къдри-злато"; "преспи снежни"
не бих нарекъл нейните гърди.
Не й е "бяла лилия" ръката;
страни "същински рози" няма тя;
дъхът й не напомня аромата,
излъхван от априлските цветя.
Не пърха като нимфа тя, признавам;
гласът й като арфа не звънти;
но все таки, Бог вижда, не я давам
за никоя от "дивните жени",
залъгвани от другите поети
със хиляди сравнения превзети.

Велики слова на Велик човек



"Though still in bed, my thoughts go out to you, my Immortal Beloved, now and then joyfully, then sadly, waiting to learn whether or not fate will hear us ...

Yes, I am resolved to wander so long away from you until I can fly to your arms and say that I am really at home with you, and can send my soul enwrapped in you into the land of spirits ...

No one else can ever possess my heart - never - never - Oh God, why must one be parted from one whom one so loves ... Your love makes me at once the happiest and the unhappiest of men ...

My angel, I have just been told that the mailcoach goes every day - therefore I must close at once so that you may receive the letter at once ...

Be calm - love me - today - yesterday - what tearful longings for you - you - you - my life - my all - farewell. Oh continue to love me - never misjudge the most faithful heart of your beloved.

Ever thine,

Ever mine,

Ever ours."


The Immortal Beloved Letters, Ludwig van Beethoven

Е, как да не ти стане мъчно, четейки това...?

Скъпа, докато слънцето не спре да изгрява и залязва, животът продължава



Общо взето имах много планове - как ще ви разкажа за Рим , как ще ви покажа пролетните седмици в София, как ще си припомним малко стара история и много нова драма и как ще ви прочета няколко безизвестни, но уникални стихотворения. И други планове имах, но както за пореден път се убеждавам плановете не са никак хубаво нещо, освен ако не си сигурен, че можеш да ги осъществиш и на практика, освен в мозъка си. Другото са мечти.

После се оказа така, че на мен нищо не ми се случва. Аз почти нищо не правя. И ами.. скучно си е.


И може да изглежда, че пак съм се разлигавила, пак лежа в облаците без сериозно намерение да слизам от тях и пак пак пак главата ми не само е с розови мисли, но и излъчва една искряща блещукаща светлина - с розов отенък, разбира се!
Ами може и така да е. Какво като нямам ни най-малко желание да напиша нещо сериозно и леко тъжно... или по-скоро да го напиша и да го покажа на някой. Е, всъщност съществуват и такива страници из моите листи. Но какъв е смисълът да натоварваш останалите със сериозности? Все едно си нямат техните собствени? И като цяло - освен няколко души, които заслужават - защо по дяволите светът трябва да научава за живота ми? Той вече взима достатъчно от него всеки ден.
Казвам ви, ще си махна снимките от facebook, ще скрия всичко и ще ви оставя само да си контактувате с мен там,когато контактът е нужен и не може да се осъществи по друг начин. Без клюки, без фалш, без идиотски ултра-гигантски глупости!
Не че мога, не че това ще стане, ама понякога много ми се иска.

И подканвам всички да си помислят, какво ще се случи ако затрият скъпата социална мрежа? Имате ли телефоните на хората, с които искате да си общувате? Знаете ли рождените дни на приятелите си? Хайде без да се лъжем.
И да, аз като едно страшно активно същество именно там, едва ли ще се откажа от удоволствието facebook, защото разбирате ли ми е супер приятно да гледам снимки от приключенията на приятелите ми, да се смея на глупостите на други и да си запълвам огромна част от музикалния плейлист благодарение на чуждите постинги.Освен това обичам когато открия нещо,което ме радва да го споделя, за му се радвате и вие.
А съм убедена и го знам, че дори тези, които презират facebook, всъщност пък точно най-не могат без него.
Просто си осигурете живот извън този свят. Защото такъв има и гаранция, че е по-хубав, е да ама за какво да ходиш някъде ако не кажеш на всички 359 "познати"? ... Защото така искам и това ме прави щастлив без значение дали ще си получа 20те коментара под снимките после! Това е отговорът.
И дали не можем вместо да си теглим цитати от 1,2,3,4,5 сериала и после още толкова китайски, индийски и дрън дрън пословици и мъдрости ( а и без това никой не слага това,което му се е паднало от 1вия път) - да седнем и да прочетем страхотната нова книга, която е излязла (не, не, не Хорхе Букай (не че не е хубава,де - напротив) )
Противоречивости.

Не че мога, не че това ще стане, ама понякога много ми се иска...

Стига за това. Не стана ли прекалено дълго пост-че за четене? Ами няма значение, аз имам още малко да си попиша.

Искам да ви кажа колко много не ме интересува как да си направя устните да изглеждат визуално по-големи и как да си сложа руж на точното място, за да може като ме огрее слънцето да съм е-га-ти мацката с перфектно лице.
Или пък да си опъна косата като на едно животно, за което се сетих току що, но няма да го спомена. За да е тя перфектна. Ама аз не си я обичам такава. Даже като стана ми е най-хубаво да изляза без да съм я бутнала тази коса :))))
Да, има термини или както там им казват хората в модните коафьорски среди : грижа и прилежност относно външния вид. Ама моля ви се.. грижа ли е да станеш 2 часа по-рано и да започнеш да тушираш всяка пъпка, защото бога ми иначе никой няма да те погледне, а камо ли да говори с теб?! ?!?!!?

Сега ще споделя още нещо - след 15 минути излизам и ще си обуя равните обувки, няма да си сложа дори спирала, просто ще се усмихна и ще се наслаждавам на хубавия слънчев следобед (е, очилата май ще ги взема, защото усещам, че посещенията при очната са започнали да зачестяват...)



Хубав ден и извинете за досадата, но сами си избрахте да четете!
:)